Podloge za zidove

Podloge za zidove

Kada razmišljate o krečenju, prva vizija vam je nanošenja boje četkom ili valjkom, direktno na zidove. Međutim, priprema zidova i nanošenje podloge za krečenje(podloge su poznate i pod nazivom prajmeri za zidove) je jednako važna kao i samo nanošenje boje.

Čvrstoća i održivost celog sistema krečenja i bojenja zidova zavisi od osnovnog premaza tj. prajmera. Važnost i uloga osnovnih premaza jasnije se vidi sa protokom vremena. Sigurno ste bili u prilici da vidite kako se čitavi delovi zida ljušte i odvajaju, što je posledica izostavljanja ili neadekvatnog odabira osnovnog premaza.

 

Vrste podloga za zidove

Podloge za zidove mogu biti na vodenoj, akrilnoj, silikonskoj ili silikatnoj bazi, u zavisnosti od materijala na kojem se koriste, a shodno mestu primene možemo ih kategorisati i na podloge za unutrašnju i spoljnu primenu.

Neke podloge poput JUPOL Denikol-a penetriraju duboko u podlogu i blokiraju mrlje od nikotina. Nakon toga na prebojenoj površini više neće izbijati mrlje.

 

Zašto je važno nanošenje podloge za zidove?

Odgovarajuća priprema zidova omogućava apsorpciju čestica prašine, pravilno prijanjanje boje i smanjuje mogućnost njenog oštećenja tokom vremena.

Boja se ravnomernije nanosi i ima ujednačen ton, što je naročito važno ako se opredelite za intenzivne nijanse koje ističu sve nepravilnosti zidova. Nanošenje podloge za zidove utiče i na performanse same boje, koja postaje izdržljivija i otpornija na habanje.

Imajući u vidu da je priprema zidova jednako važna kao i sam proces bojenja, ako ne i važnija, u ponudu smo uvrstili podloge za sve vrste unutrašnjih i spoljnih zidova, pogodne za rad na svim vrstama površina, koje služe kao vezivno tkivo između podloge i narednog sloja materijala, omogućavajući bolje i ravnomernije prijanjanje boje.

Korpa