Boje za beton

Boje za beton

Iako jedan od najizdržljivijih i najotpornijih građevinskih materijala, beton nije pošteđen propadanja koje se javlja vremenom. Uzroke oštećenja koja se javljaju na betonu možemo tražiti u samom sastavu materijala, načinu ugradnje ili izloženosti nemilosrdnim vremenskim uslovima. Kako bi životni vek betona bio produžen koristite visokokvalitetne boje za beton – premaze za zaštitu betonskih površina.

Boje za beton su najbolji izbor za zaštitu spoljnih i unutrašnjih betonskih površina od propadanja. Odlično prijanjaju i prekrivaju, ne propuštaju CO2 čime se vek boje produžava, dok sama boja ostaje nesmanjenog intenziteta. Vodoodbojne su i otporne na atmosferske padavine, delovanje razređenih kiselina i baza i uobičajene načine habanja. Dostupan je širok izbor nijansi, a boja se može nanositi ručno ili mašinski.

Boje za beton su idealne za vertikalne betonske površine tj. zidove u garažama gde je koncentracija ugljendioksida povećana i svaka druga boja vrlo brzo tamni, prlja se i menja osnovni izgled.

TAKRIL Classic je idealna boja ne samo za bojenje betonskih površina, već i za zaštitu betona od poropadanja i pucanja, a samim tim i sprečavanja prodora vode do armature i njene korozije koja slabi izdržljivost cele konstrukcije. Za betonske zidove i druge vertikalne površine birajte BETON Color NG, boju ojačanu mikrovlaknima koja premošćava pukotine do 0.3mm širine. Karakterišu je svojstva poput vodoodbojnosti i visoke paropropustnosti, odlično prijanja i prekriva, izdašna je i ekonomična, a pritom vrlo efikasna.

Kako se nanose boje za beton?

Farbanje betona je izazovnije od farbanja “običnih” unutrašnjih zidova, ali uz pomoć naših par saveta jednostavno ćete izvesti ovaj zadatak:

  1. Očistite betonsku površinu pre farbanja, jer se boja neće dobro vezati za prljava, zarđala ili masna mesta, a neobrađene mrlje mogu prodreti kroz završni sloj. Dobro izribajte beton pomoću žičane četke i odmašćivača.
  2. Kada se beton osuši, popravite sve rupe i pukotine koristeći glet masu.
  3. Vlažni beton nije pogodan za farbanje. Da biste proverili da li ima viška vlage, zalepite komad plastične ili aluminijumske folije na površinu i ostavite ga 24 sata. Ako dođe do kondenzacije, zaštitite beton od vlage podlogom za boju.
  4. Sada je vreme za farbanje. Izaberite nijansu boje za beton iz Ekolora ponude. Ako farbate pod u garaži ili dvorištu, razmislite o korišćenju boje na bazi epoksida za maksimalnu izdržljivost i otpornost na mrlje.
  5. Nanesite boju četkom ili teksturiranim valjkom za potpunu pokrivenost.

Bojenje betona ima brojne prednosti: svež sloj boje može ulepšati izgled betonskih površina, pružajući im novi sjaj i prikrivajući znake habanja i sprečavajući dalja oštećenja. Premazivanje betonske površine bojom takođe može olakšati čišćenje i održavanje.

Korpa