Kreč

Boje za krečenje

Kreč je tradicionalna, prirodna boja za zidove sa širokim spektrom primene, koja je u upotrebi stotinama godina unazad od pamtiveka zbog svojih izvanrednih svojstava. Korišćen u domaćinstvima za obnavljanje boje i dezinfekciju zidova, kreč je podjednako bio tražen i u poljoprivredne svrhe, za održavanje pomoćnih objekata i zimsku zaštitu stabala voća.

Obzirom da je kreč i danas popularna boja za unutrašnje zidove, ali i razne druge primene, učinili smo ga delom našeg stalnog asortimana.

Vrste krečnih boja

U ponudi imamo dve vrste krečnih boja:

Gašeni kreč je osnovna verzija kreča, poznata od davnina. Idealan je za upotrebu u poljoprivredi, skladištima, podrumima, objektima za čuvanje stoke. Pogodan je i za zimsku zaštitu stabala, kao i za spoljne zidove koji su zaštićeni od vlage. Nanos nije ujednačen (ostavlja tragove četke), te se zbog toga ne koristi u stambenim i poslovnim prostorima. Ima jaka dezinfekciona svojstva i karakterističan svež miris, a u našem asortimanu ćete ga pronaći pod nazivom Gašeni apneni belež.

Kreč namenjen enterijeru (JUPOL Bio Apnena) je odličan prirodan dezinfekcioni proizvod, namenjen brzom i lakom, higijenskom osvežavanju unutrašnjih prostora. Nanosi se ujednačeno i ne ostavlja tragove četke. Ima lep završni sloj poput ostalih boja za zidove i u svaki prostor unosi miris svežine. Idealan je za manje frekventne prostorije, crkve, objekte od arhitektonskog značaja, muzeje, za dezinfekciju posle poplava ili prostora koji nisu dugo korišćeni.

Prednosti krečnih unutrašnjih boja

Kreč je prirodni materijal koji dozvoljava zidovima da dišu. Budući da je porozan i propustljiv, uklanja prekomernu vlagu što sprečava propadanje ostalih građevinskih materijala i nudi sloj zaštite od štetnih soli.

Pomažući u regulisanju vlage u zidovima, kreč smanjuje vlažnost u prostoriji i minimizira rizik od kondenzacije i buđi, a zbog dezinfekcionih svojstava (snažno fungicidno i antibakterijsko delovanje) je naročito preporučljiv osobama sa alergijama ili respiratornim problemima.

Kreč je ekološki prihvatljivo rešenje, jer pomaže da se apsorbuje višak C02 u atmosferi. Karakteriše ga visoka sposobnost adhezije, a kada se pravilno koristi može izdržati test vremena dugi niz godina. Uz sve navedene prednosti, kreč odlikuje i estetski momenat: sastoji se od hiljada kristala kalcita koji reflektuju svetlost i daju zidovima jedinstven sjaj.

Kreč je od davnina poznat kao prirodan material sa neverovatnim svojstvima, stoga nikada nećete pogrešiti ako ga odaberete za higijensko krečenje manje frekvetntnih prostorija .

Kreč nalazi veliku primenu u svim starim zdanjima u čijim je zidovima visok procenat vlage: crkvama, muzejima, ustanovama kulture, zadužbinama itd.

Korpa